Een sterk lokaal sociaal beleid:
de beste investering met het grootste rendement

Samen met 50 Limburgse sociale organisaties schreven we een statement over sterk lokaal sociaal beleid. Na de verkiezingen komen er nieuwe gemeenteraadsleden en schepenen aan zet om te beslissen over waar de gemeente op investeert. Wij zijn er van overtuigd dat investeren in een sterk lokaal sociaal beleid een goede keuze is, waar alle bewoners van een gemeente wel bij varen!

Want wie investeert in een sterk lokaal sociaal beleid, maakt hulp- en dienstverlening toegankelijk voor alle inwoners. Zo draagt een sterk lokaal sociaal beleid bij aan armoedebestrijding, wat ten goede komt aan iedereen. We stellen acht acties voor: stuk voor stuk investeringen die een groot maatschappelijk rendement opleveren. Die overhandigen we aan kandidaten die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, en aan lokale partijvoorzitters.

De 8 krachtlijnen

  • 1. hulp- en dienstverlening in de buurt

    Lokale besturen die werken op buurtniveau staan korter bij de inwoner. Burgers en professionals kennen elkaar en voelen zich meer betrokken. Hulp- en dienstverlening is toegankelijk voor iedereen.

  • 2. betaalbaar wonen

    Gemeenten met voldoende betaalbare woningen zijn leefbaar voor alle inwoners. De koopkracht van de mensen stijgt, wat een stimulans is voor de lokale economie.

  • 3. goed uitgebouwde kinderopvang

    Goed uitgebouwde kinderopvang helpt mensen aan het werk en trekt nieuwe ouders aan.

  • 4. sociale onderbescherming aanpakken

    Gemeenten waar alle inwoners hun bestaande sociale rechten zo goed mogelijk kunnen benutten, voorkomen kansarmoede en zetten in op kansrijk opgroeien.

  • 5. een warme plek voor iedereen

    Een warme thuis of plek (bv. een buurthuis) voor wie het moeilijk heeft, geeft mensen het gevoel er ook bij te horen.

  • 6. toegankelijke scholen

    Lage kosten en bereikbare scholen vergroten de leerkansen van alle kinderen en dragen bij aan de kwaliteit van onderwijs.

  • 7. laagdrempelige cultuur- en vrijetijd

    Vrije tijd is een recht voor iedereen, maar is niet altijd toegankelijk. Kunnen deelnemen aan cultuur en vrije tijd verbindt mensen en verhoogt hun welbevinden.

  • 8. toegangelijke gezondheidszorg

    Opgroeien in moeilijke omstandigheden heeft een impact op je gezondheid. Die ongelijkheid kan je verminderen vanuit allerlei levensdomeinen.

Praktijk inspireert politiek

Ontdek hier de vele praktijken van onze partners. Deze kunnen een belangrijke hefboom of meerwaarde hebben in de lokale aanpak van de sociale uitdagingen in uw gemeente. 

De beste partner voor een sterk lokaal beleid is een sterk sociaal middenveld. Goed nieuws: er zijn veel sociaal-culturele, zorg- en welzijnsorganisaties actief binnen uw gemeente, elk met veel expertise over doelgroepen en sociale thema’s. Als (toekomstige) regisseur van het lokaal sociaal beleid bent u in de ideale positie om hen te leren kennen en als belangrijke partner te omarmen.

Wij, alle onderstaande organisaties, steken graag de hand uit om met u werk te maken van de acht acties. Zo investeren we samen in een sterk lokaal sociaal beleid in uw gemeente.

Lancering politiek statement

In het Hasseltse stadhuis hebben meer dan 50 middenveldorganisaties 8 actiepunten overhandigd aan het stadsbestuur. In het kader van de verkiezingen vragen ze aandacht voor een sterker sociaal beleid. Het zijn concrete punten waarmee de volgende generatie politici aan de slag kan, klinkt het. Een goed sociaal beleid draagt bij tot minder armoede en minder discriminatie is de boodschap van het middenveld. De actie kadert in de campagne Iedere stem telt, die aandacht vraagt voor de meest kwetsbaren in de samenleving.